Minden héten Smooth & Swing, with Sofia • búgós-bújós balladák, játékos swing, füstös jazz, érzelmes blues és kipukkan néhány pop lufi is

A nyári kerthelyiségekben ücsörgés a budapestiek egyik legkedveltebb programja minden nyáron, amikor is a város hangulata felér egy nyaraláséval.
A zsizsegő Dob utcában a mi kertünk egy csendes ékszerdoboz, ahol minden adott a gondtalan pihenésre és gasztro-élvezetekre,mindezt úgy, hogy közben részese lehet a belvárosi életének.

Minden héten csütörtöktől vasárnapig JAZZ dallamok szólalnak meg a kertünkben, amiről kovács Antal sommelier ezt írta:
“Bár tudtam, hogy így van, élőben most tapasztaltam először – és teljesen ledöbbentem: a Chess-nek van egy remek kis belső udvara, egy igazi sziget, bent a város közepén. Hihetetlen, hogy a 4-es 6-os vonalától alig 2 percnyire ilyen kis oázisba léphet be az ember!” 

zsófi7

Ez tetszik, asztalt foglalok!

Ízelítő a repertoárból:

Billie Holiday – All of me
Ray Charles – Hallelujah I love him so
Bill Whithers – Ain’t no sunshine
Luz Casal – Historia de un amor
Peggy Lee – Fever
Pink Martini – Sympathique
Ella Fitzerald – Misty
Doris Day – Perhaps perhaps perhaps
Eric Clapton – Tears in heaven
Norah Jones – Don’t know why
Astrud Gilberto – Agua de beber
Nina Simone – My baby just cares for me
Etta James – At last

Chess: Mióta zenélsz vagy van kapcsolatod a zenével? Miért szaxofon? 

Zsófia: 2009-ben kezdtem énekórákat venni és két évig klasszikus hangképzést tanultam itt Budapesten, majd az első profi énekes munkámat Kairóban kaptam, ahol azelőtt egy évet töltöttem orientális táncosként. 12 évnyi táncos múltam miatt már hozzá voltam szokva a színpadhoz, de a hangommal dolgozni teljesen új kihívás volt. Hamar beleszerettem és rájöttem, hogy ez az életre szóló hivatásom.
Két évig dolgoztam Egyiptomban énekesként számos hotelben, hajón, étteremben, de a forradalom utáni állapot miatt eljöttem és itthon kezdtem dolgozni belvárosi éttermekben, bárokban. Tavaly egy 3 hónapos szerződést teljesítettem Jordániában egy kanadai zenész kollegámmal jazz duóként, majd folytattam itthon a munkát. A Chess most igazi otthont adott nekem, ilyen lehetőségről álmodni sem mertem volna Magyarországon, szóval nagyon boldog vagyok, hogy valóra vált a “nyári kert álom”…

zsofi1

Gyerekkoromban ugyan tanultam zenét és kórustag voltam évekig, de felnőttként szinte előlről kellett kezdenem és tudtam, hogy énekelni nem lesz elég, zenésszé is kell válnom. Egy közös ismerős révén találtam rá Oláh Dezső zongoristára, akiről akkor még nem tudtam, hogy az ország egyik legjobb jazz zongoristája és Junior Prima díjas művész. Jazz duóként együtt dolgozunk már évek óta és nála tanultam jazz elméletet és zongora alapokat. Az énektanárom vetette fel a szaxofon ötletet, a bátyámnak pedig pont volt egy szép új alt szaxofonja, amit nem használt és kölcsönadta nekem. Egy éve tanulok Ördög Krisztiánnál (a Zeneakadémia végzős hallgatója) és nagyon megszerettem a hangszert. Jól kiegészítik és segítik egymást az énekkel, hiszen levegővel kell dolgozni és a jazz improvizációban is hasonló elméleti tudás szükséges mindkettőnél.

Kövesd Zsófit a facebook oldalán is!

Chess: Mit jelent számodra a Chess Garden és a kerti életérzés?

Zsófia: A Chess Garden számomra egy kis kincses sziget, ahol hirtelen megszűnik a város nyüzsgése és zaja, ahol mindig mosollyal fogadnak és örülnek nekem és ahol figyelnek a legapróbb részletekre is. Úgy érzem, itt nem csak háttérzene vagyok, hanem fontos az előadásom szívonala és a személyiségem is és szerves része vagyok az étterem életének. A kert egy mesés oázis, ahol a zene a kellemes színekkel, ízekkel és fényekkel eggyé olvadva elvarázsol engem és a közönséget is. A színpad elhelyezése igazán különleges, hiszen közvetlen kapcsolatom alakul ki a vendégekkel, a hotel lakói pedig az erkélyekről hallgatnak, nagyon izgalmas így énekelni és mindig teljesen feltöltődöm az esték végére. A Chess dolgozói pedig mindig figyelnek rám, isteni ételeket főznek és mindig gondoskodnak róla, hogy jó hangulatban álljak színpadra, ezt nagyon értékelem.

zsófi6

Chess: Hogy állsz a sakkal? :)
Zsófia: Nagyon rég játszottam, de szeretem a sakkot, nagyon jól megmozgatja az agyat és talán a zenéhez is hasonló egy kicsit: bizonyos szabályok között ugyan, de improvizációra és interakcióra épül.
zsófi3